Over het huis
Waar wordt Mandala gebouwd?
Huis Mandala wordt in Vreeswijk gebouwd, op de plek waar vroeger Zwembad de Pinguïn stond. Het is een mooie plek aan de Emmaweg op loopafstand van de museumwerf en de Oude Sluis.
Wanneer gaat Huis Mandala open?
Huis Mandala wordt gebouwd in 2025 en gaat in het voorjaar van 2026 open.
Is er altijd zorg begeleiding aanwezig?
In Huis Mandala is permanent zorg begeleiding aanwezig, ook ’s nachts.
Hoe ziet het appartement van de bewoners er uit?
Iedere bewoner krijgt een zelfstandig appartement van ongeveer 44m2. Het appartement bestaat uit een woongedeelte met een kitchenette, een afgesloten slaapgedeelte en een eigen badkamer.
Is er nog plek in Huis Mandala?
Op dit moment (najaar 2024) zijn we nog op zoek naar bewoners voor de laatste vrije appartementen. Maar inschrijven kan nog steeds, je wordt dan op een wachtlijst geplaatst. Als er een appartement beschikbaar komt, wordt een nieuwe bewoner geselecteerd uit deze wachtlijst. We kijken daarbij vooral naar wie goed in de bewoners groep van Huis Mandala zou passen, wat betreft persoonlijkheid en zorgbehoefte.
Wat moet ik doen als ik in Huis Mandala wil komen wonen?
Stuur een mailtje naar info@huismandala.nl met je naam en telefoonnummer. Dan wordt er zo snel mogelijk contact met je opgenomen om je meer te vertellen over Huis Mandala en de inschrijfprocedure.
Over de bewoners
Hoeveel bewoners gaan er in Huis Mandala wonen?
In Huis Mandala gaan achttien bewoners wonen, verdeeld over twee etages.
Hoe oud zijn de bewoners van Huis Mandala?
Bewoners van Huis Mandala zijn minimaal achttien jaar oud en bij opening van het huis nog niet ouder dan 35 jaar. Alle bewoners kunnen zo lang in Huis Mandala blijven wonen als ze zelf willen en zolang als hun zorgbehoefte dat toelaat.
Welke beperkingen hebben de bewoners?
Alle bewoners van Huis Mandala hebben een verstandelijke beperking eventueel in combinatie met een lichamelijke beperking. Iedereen heeft een WLZ indicatie VG-3 t/m VG-6.
Wonen er alleen vrouwen in Huis Mandala?
Op dit moment wonen er inderdaad veel vrouwen in Huis Mandala maar gelukkig ook een paar mannen. We willen heel graag een evenwichtige verdeling tussen vrouwen en mannen.
Hebben alle bewoners dagbesteding?
Alle bewoners van Huis Mandala gaan naar een passende dagbesteding of werk. Mar meestal zullen zij ook één doordeweekse dag vrij zijn. Het zou handig zijn voor ons zorgteam als de meeste bewoners deze vrije dag op dezelfde dag hebben, bijvoorbeeld op woensdag of vrijdag.
Is er ook dagbesteding in Huis Mandala?
Nee, helaas bieden we in Huis Mandala vooralsnog geen dagbesteding aan.
Koken de bewoners zelf?
In Huis Mandala wordt gezamenlijk gekookt en gegeten in twee groepen. De begeleiding zorgt voor gezonde maaltijden die vers gekookt worden met hulp van de bewoners.
Hebben alle bewoners dezelfde huisarts?
Iedere bewoner kan zijn eigen huisarts kiezen, er is geen arts aangesteld speciaal voor alle bewoners van Huis Mandala. Wel zullen we collectief gebruik gaan maken van dezelfde apotheek omdat dat handig is voor het afleveren van medicijnen.
Heeft iedere bewoner een eigen zorgplan?
Voor elke bewoner van Huis Mandala wordt inderdaad een zorgplan opgesteld waarin specifieke afspraken rondom de zorg voor de desbetreffende bewoner worden vastgelegd. Dit zorgplan wordt jaarlijks besproken en opnieuw opgesteld.
Heeft iedere bewoner een eigen huurcontract?
Elke bewoner van Huis Mandala sluit een huurcontract af met Jutphaas Wonen en een zorgovereenkomst met Huis Mandala. Daarnaast onderschrijven zij het huishoudelijk reglement van Huis Mandala.
Over de financiën
Moet je ook huur betalen als je in Huis Mandala woont?
Als bewoner van Huis Mandala sluit je een huurcontract af met Jutphaas Wonen. De huur betaal je aan hen vanuit je Wajong uitkering.
Kunnen de bewoners huursubsidie aanvragen?
Ja, in principe kunnen alle bewoners huursubsidie aanvragen. Aan een aantal belangrijke voorwaarden voor het verkrijgen van huursubsidie wordt in Huis Mandala voldaan:
– alle bewoners van Huis Mandala krijgen een zelfstandige woonruimte
– alle bewoners krijgen een huurcontract
– de huur van de woonruimten ligt onder de maximale huur die voor huursubsidie is vastgesteld
– alle bewoners zijn 18 jaar of ouder en uiteraard woonachtig in Nederland
Indien de bewoners ook aan de vereisten voor inkomen en vermogen voldoen kan huursubsidie toegekend worden.
Hoe wordt de zorg in Huis Mandala bekostigd?
Als bewoner van Huis Mandala draag je de volledige zorgcomponent van je PGB (uit de WLZ) over aan onze zorgorganisatie Amerpoort. Vanuit het totaal van deze budgetten wordt collectief een zorg team bekostigd voor alle bewoners. De zorgcomponent van het PGB omvat de posten:
– “persoonlijke verzorging”
– “verpleging” (indien van toepassing)
– “begeleiding individueel”
– “huishoudelijke hulp”
Hoe wordt de dagbesteding van de bewoners bekostigd?
De bewoners betalen dagbesteding uit het resterende PGB voor “begeleiding groep”. Dit deel van het PGB budget blijft dus onder beheer van de budgethouder en wordt niet over gedragen aan Amerpoort.
Hoe wordt het vervoer naar de dagbesteding betaald?
De bewoners betalen dit uit het resterende PGB voor “vervoer van en naar dagbesteding”. Ook dit deel van het PGB blijft onder beheer van de budgethouder.
Worden de boodschappen betaald door Huis Mandala?
Alle bewoners van Huis Mandala dragen maandelijks bij aan een collectief budget waaruit voedingsmiddelen en algemene gebruiksvoorwerpen zoals wc-papier wordt ingekocht. Specifieke eigen voedingsmiddelen of persoonlijke verzorging kopen de (verwanten van de) bewoners zelf.
Welke andere kosten betalen de bewoners?
De bewoners van Huis Mandala betalen maandelijks ook service kosten. Deze service kosten betreffen bijvoorbeeld schoonmaakkosten.
Hebben de bewoners zakgeld?
Uiteraard hebben de bewoners van Huis Mandala beschikking over hun eigen financiële middelen. In overleg met hun verwanten of eventueel bewindvoerder(s) kunnen zij daaruit specifieke uitgaven doen.
Hoe zit het met de zogenaamde toeslag wooninitiatief?
Iedere bewoner van Huis Mandala krijgt jaarlijks vanuit het WLZ de “toeslag wooninitiatief”. Deze toeslag wordt toegekend omdat Huis Mandala een ouder initiatief is. De bewoners gaan akkoord (via het Huishoudelijk Reglement) dat zij deze toeslag volledig overdragen aan Huis Mandala. Deze gelden worden door Huis Mandala gebruikt voor het huren en onderhouden van alle algemene ruimten waar zorg wordt verleend.
Hoe zit het met de medische kosten?
Medische kosten worden door de zorgverzekering van de bewoners van Huis Mandala vergoed mits voldaan wordt aan de polisvoorwaarden. Er worden geen medische kosten door Huis Mandala zelf vergoed.